Voorkeurshouding

# Wees er op tijd bij!

Voorkeurshouding is een probleem dat speelt bij baby’s in de eerste zes levensmaanden. Meteen na de geboorte draaien baby’s hun hoofd vaak naar dezelfde kant. Meestal gaat dit binnen enkele weken vanzelf over. Sommige baby’s blijven hun hoofd driekwart van de tijd naar één kant gedraaid of houden hun hoofd stil in het midden. Dit wordt een voorkeurshouding genoemd. Daardoor kan het achterhoofd aan de kant waarop hij altijd ligt platter worden. Vaak gaat dit geleidelijk weer over. Soms ook niet of niet helemaal. Ernstig is dit niet, maar het kan er minder mooi uitzien. Door de voorkeurshouding op te heffen zodra deze begint op te vallen, kan de afplatting meestal worden voorkomen of worden verminderd.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kinderfysiotherapie bij kinderen met een voorkeurshouding een grote vermindering geeft van de schedelafplatting. Kinderfysiotherapie is daarmee de eerste bewezen effectieve reguliere therapie bij voorkeurshoudingen en schedelafwijkingen.

Naast een kinderfysiotherapeut hebben wij in de praktijk een kinder-manueel therapeut. Aan de hand van een uitgebreid gesprek (anamnese) en onderzoek wordt gekeken of behandeling van een kinder-manueel therapeut op zijn plaats is.

Wanneer u ziet dat uw kindje een voorkeurshouding blijft houden, ondanks uw pogingen om de voorkeurshouding te verhelpen of wanneer u ziet dat de afplatting verergert, is het van belang om tijdig een afspraak bij de kinderfysiotherapeut te maken.

 

voorkeurshouding afplatting.jpg